Free cookie consent management tool by TermsFeed

VELIKI INTERVJU U VELIKOJ GORICI: UDOMITELJSTVO OSIGURAVA POZITIVNO OBITELJSKO OKRUŽENJE

23.03.2024.

Socijalna radnica Franciska Pavičić i pravnica Mirna Smajić Mlađenović, članice Tima za udomiteljstvo Zagrebačke županije, imaju sve odgovore na sva pitanja o udomiteljstvu djece i odraslih.

Dokazuju to svojim predanim radom, a pokazuju i u intervjuu za portal VG danas koji možete pročitati ovdje.

U razgovoru je pojašnjeno što je udomiteljstvo i zašto je toliko važno za naše lokalne zajednice i društvo u cjelini. "Kroz udomiteljstvo se najranjivije skupine našeg društva zbrinjavaju i tako im se omogućuje obiteljsko okruženje u kojem dalje mogu rasti. Posebno je to važno za djecu da im se osigura djetinjstvo u obiteljskom okruženju, a za odraslu osobu stabilnost i razvoj njegovih životnih potencijala", istaknula je Franciska Pavičić. 

Domovi za nezbrinutu djecu ali i institucije u kojima su smještene starije osobe imaju sve manje mjesta. Unatoč naporima svih zaposlenih osoba u tim institucijama da nitko ne osjeti nedostatak obiteljske topline i ljubavi, ipak je obiteljsko okruženje prirodnije za život svake osobe.

Promocija i poticanje udomiteljstva potrebni su da se javnost senzibilizira za tu problematiku. Iskustvo pokazuje, a i sam Zakon predviđa, da je udomiteljstvo poželjniji oblik skrbi za djecu mlađu od sedam godina. Potrebe su već godinama veće od smještajnih kapaciteta i nužno je da što više građana dobije sve informacije o udomiteljstvu kako bi se povećao broj udomiteljskih obitelji. 

Primjerice, uz srodničko udomiteljstvo u kojem se udomitelj skrbi o članu obitelji i tradicionalno udomiteljstvo, od 2022. godine zakonski je uvedeno udomiteljstvo kao zanimanje. 

Ako se odlučite udomiteljstvom baviti kao zanimanjem, uz mjesečnu naknadu za rad i opskrbnine za potrebe svakog smještenog korisnika, kao udomitelju su vam plaćeni i doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Prvi korak svih zainteresiranih i potencijalnih udomitelja jest prijava u Hrvatski zavod za socijalni rad, odnosno nadležni Područni ured ili Županijsku službu.

KONTAKT

Kod nas se možete javiti u Veliku Goricu, mi smo ujedno i Županijska služba Zagrebačke županije i Područni ured, pojašnjava pravnica Mirna Smajić Mlađenović, a možete podnijeti i e-zahtjev putem e-građani.

E-mail    udomiteljstvo@hzsr.hr

Mob.: 099/1638-107

          099/1638-108

 

 

Podijeli ovu stranicu

Odaberite platformu za dijeljenje ove stranice: