Free cookie consent management tool by TermsFeed

SURADNJA S UDRUGOM BREZA - druženja, izleti i projekt PUT

10.04.2024.

U suradnji s Udrugom “Breza” organizirano je još jedno u nizu druženja udomitelja i djece kroz zajednički ručak i odlazak u ZOO vrt.

Udomitelji i djeca bili su iznimno zadovoljni organiziranim druženjem te su izrazili želju za što češćim okupljanjima.

Udruga "Breza" osnovana je 2001. godine u Osijeku. Nudi razne socijalne usluge kojima je cilj osposobljavanje mladih za samostalni život u zajednici, promicanje interesa djece i mladih u postupku uključivanja u društvenu zajednicu, podrška djeci i mladima u odgoju, stanovanju, organizaciji slobodnog vremena, obrazovanju, uključivanju na tržište rada te sudjelovanju u kulturnim, sportskih, ekološkim i volonterskim programima.

PUT - podrška udomiteljskom trajanju

U suradnji sa Županijskom službom Hrvatskog zavoda za socijalni rad i uz podršku Upravnoga odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije Udruga "Breza" predstavila je aktivnosti i zadatke programa planiranog odmora od skrbi PUT.

Predsjednica Udruge i voditeljica programa Suzana Vargović predstavila je program. 

"Program će se provoditi kroz organizirane mjesečne aktivnosti – dnevne i vikend programe za djecu i izlete na more tijekom kojih će stručnjaci Udruge organizirati treninge životnih vještina, kreativne radionice i aktivnosti kojima se potiče socijalizacija kao i kvalitetno provođenje slobodnoga vremena. Također, kroz susrete i druženja udomitelja provodit će se i neformalne edukacije udomitelja u skladu s njihovim potrebama. Sve će se aktivnosti provoditi u trening centrima Udruge u Čepinskim Martincima i na otoku Ižu."

Ovaj pilot-projekt podržava odmor od skrbi i prva je takva inicijativa u Hrvatskoj kojom će podršku dobiti više od 200 udomiteljskih obitelji. Udomitelji koji se 24 sata brinu o djeci i mladima do sada nisu imali priliku za odmor iako ovakav oblik usluge postoji u službenoj europskoj praksi.

Projektom se nastoji razviti program edukacije i osnaživanja udomitelja kako bi se spriječilo sagorijevanje i dugoročno utjecalo na smanjivanje broja djece u institucijama, odnosno u izvanobiteljskom smještaju. Program također obuhvaća podršku korisnicima koji će sudjelovati u aktivnostima primjerenim njihovoj dobi s ciljem socijalizacije, usvajanje zdravih navika i stjecanja životnih vještina.

Program uključuje suradnju s timovima za podršku udomiteljima Županijske službe za udomiteljstvo i područnih ureda Zavoda s područja naše županije jer oni najbolje znaju prioritete svake udomiteljske obitelji i potrebe njihove djece.

Predstojnica Županijske službe Hrvatskoga zavoda za socijalni rad Kristina Leventić istaknula je važnost javno-civilnog partnerstava te ulogu Službe kao podrške u koordinaciji udomiteljskih obitelji. 

Napomenula je i kako je Zavod u konstantnoj potrebi za novim udomiteljima te je sve zainteresirane za taj plemeniti poziv pozvala da se jave u Zavod kako bi dobili sve informacije o procedurama za ostvarivanje rješenja na temelju kojeg bi postali udomitelji.

 

Više o projektu možete pročitati ovdje

 

 

Podijeli ovu stranicu

Odaberite platformu za dijeljenje ove stranice: