Free cookie consent management tool by TermsFeed

Ravnateljica Tatjana Štritof sudjelovala u obilježavanju Svjetskog dana socijalnog rada

20.03.2024.

U povodu Svjetskog dana socijalnog rada u Hotelu Academia u Zagrebu u utorak, 19. 3. 2024. godine održan je stručni skup pod nazivom „Dijelimo život u zajednici: transformativna uloga socijalnog rada“.  Skup je organizirala Hrvatska udruga socijalnih radnika.

Skupu se obratio ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Ministar je čestitao zaposlenima u sustavu socijalne skrbi njihov dan te istaknuo da bez njihovog rada i entuzijazma nema kvalitetne socijalne skrbi u Hrvatskoj. Poručio je da u ovoj djelatnosti nema tabora i podjela, nema politike komore, ministarstva i udruge, već da sve što se čini treba biti na korist zaposlenicima u sustavu, a onda još više onima koji o njihovom stručnom radu ovise.

U panel diskusiji „Kako dalje? Gdje su granice izdržljivosti? Kako preuzeti društvenu odgovornost za dobrobit korisnika i stručnjaka?“ sudjelovali su: ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof, ravnateljica zavoda za socijalni rad i predstavnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Tatjana Katić Stanić, privremeni ravnatelj Hrvatske komore socijalnih radnika Domagoj Kronstein, potpredsjednik Sindikata zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi Mato Zovkić i Gordana Daniel iz Hrvatske udruge socijalnih radnika.

U diskusiji su se osvrnuli na potrebe stručnjaka u sustavu socijalne skrbi u vidu sve više razine emocionalne iscrpljenosti, prepoznavanja izvora stresa te promjena u regulativi.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Tatjana Štritof posebno je istaknula kako je u tijeku sistematizacija novih radnih mjesta i profila stručnjaka kako bi se socijalne radnice i radnici rasteretili administracije i posvetili obavljanju socijalnog rada u pravom punom smislu. U svom izlaganju rekla je kako je Hrvatski zavod za socijalni rad velika ustanova, puno je promjena i novina te treba vremena kako bi se sve stavilo na svoje mjesto.

„Unatoč ovoj velikoj promjeni koja nam se dogodila osnivanjem Zavoda i novim propisima koje sada svakodnevno primjenjujemo u radu, kolege predano obavljaju svoje zadatke koji su stavljeni pred njih i izvršavaju svoje obveze, vrijedno rade i na svemu tome im od srca zahvaljujem. Podrška sam im – kao kolegica i poslodavac“, naglasila je ravnateljica Štritof.

Nakon panela, Hrvatska udruga socijalnih radnika dodijelila je nagrade socijalnim radnicima, ustanovama socijalne skrbi i organizacijama civilnog društva koji su doprinijeli razvoju profesije i boljoj zaštiti prava i interesa korisnika te poboljšanju kvalitete života u našem društvu. Godišnju nagradu Jakov Kudrić dobio je Hrvatski zavod za socijalni rad - Područni ured Peščenica na čelu s voditeljicom Vesnom Drobac.

U Republici Hrvatskoj se Svjetski dan socijalnog rada tradicionalno obilježava i kao Dan otvorenih vrata sustava socijalne skrbi kada socijalne radnice i radnici kroz razne aktivnosti dijele iskustva vlastite prakse sa svojim lokalnim zajednicama.

Podijeli ovu stranicu

Odaberite platformu za dijeljenje ove stranice: