Free cookie consent management tool by TermsFeed

Gastrostart

Kratki film: Projekt GASTROSTART

U sklopu projekta snimljen je kratki film koji slikovito prikazuje aktivnosti projekta, predstavlja kandidate za pomoćne kuhare i govori o njihovim doživljajima, planovima i željama za budućnost.

Film je dostupan na YOUTUBE kanalu pod imenom Projekt GASTROSTART ili direktno na poveznici: http://www.youtube.com/watch?v=zTUi5bnNa4I

Predstavljeni rezultati projekta i podijeljena uvjerenja pomoćnim kuharima

Dana 18.11.2014. održana je završna konferencija za medije i predstavljanje ostvarenih rezultata projekta Gastrostart.
Tom prilikom podijeljena su i uvjerenja pomoćnim kuharima- 18 osoba steklo je nove kompetencije koje mogu upisati u e-knjižicu.

Projekt Gastrostart u emisiji Povećalo na Srce TV-u

Emisija Povećalo Srce TV-a 18.11. od 20:00 sati bit će posvećena projektu Gastrostart.
Gostovat će ravnateljica CZSS Antonija Canjuga, voditeljica projekta Margareta Mihalic i predsjednik UZOR-a, Dragan Ignac.
U emisiji će biti prikazan kratki film koji predstavlja projektne aktivnosti, nakon kojeg će se detaljnije raspraviti o postignutim rezultatima projekta, potrebi obrazovanja pripadnika romske zajednice u Međimurju, mogućnostima njihova zapošljavanju i još o koječemu.
Gledajte nas 18.11. u 20:00 sati na programu Srce TV-a.

Poziv na konferenciju za medije i predstavljanje rezultata projekta „Gastrostart“

 

Konferencija za medije i predstavljanje rezultata projekta „Gastrostart“ će se održati u utorak, 18. studenog 2014. godine s početkom u 10:00 sati u dvorani Scheierove zgrade na adresi Matice hrvatske 2, Čakovec.

Ostvarene rezultate projekta će predstaviti Margareta Mihalic, voditeljica projekta, bit će prikazan i kratki film o odrađenim aktivnostima, te će kandidatima koji su sudjelovali u programu obrazovanja biti podijeljena uvjerenja o stečenom zvanju pomoćnih kuhara.

Nakon službenog dijela predstavljanja rezultata projekta i podjele uvjerenja, bit će organiziran domjenak uz druženje.

Predstavljanje vještina pomoćnih kuhara u Međimurju

Nakon uspješnog predstavljanja kandidata u Fužinama i uspješno položenih završnih ispita, radi promocije novostečenih vještina i diploma, organizirano je predstavljanje i u Međimurju i to za predstavnike lokalne uprave i samouprave te potencijalne poslodavce.

Na predstavljanu je ukupno sudjelovalo 27 osoba: pomoćni kuhari projekta Gastrostart koji su predstavljali svoje vještine, predstavnici partnera/provoditelja projekta, predstavnik provoditelja edukacije (POU) i gosti- predstavnici potencijalnih poslodavaca i lokalne uprave i samouprave i HZZ-a.

Prisutne je pozdravila Antonija Canjuga, ravnateljica CZSS i objasnila svrhu okupljanja i predstavljanja vještina pomoćnih kuhara, Margareta Mihalic je iznijela podatke o projektu, donatoru, ciljevima i aktivnostima, a predstavnici Grada Čakovca i Međimurske županije čestitali su na uspješnom provedenim aktivnostima i dali potporu zapošljavanju kandidata. Predstavnica HZZ prisutne je informirala o mogućim poticajima za zapošljavanje Roma.

Pomoćni kuhari svoje vještine su predstavili kroz pripremljen i poslužena jela iz međimurske gastronomije.  

18 kandidata uspješno završilo edukaciju za pomoćne kuhare

Polaganjem završnih ispita iz teorijskog i praktičnog dijela edukacije, 18 kandidata od ukupno 21 upisanog, uspješno je završilo edukaciju za pomoćne kuhare u trajanju od 450 nastavnih sati.
Kandidatima će biti uručeno uvjerenju o stečenom zvanju koje mogu upisati u radnu knjižicu.


Predstavljanje pomoćnih kuhara u Fužinama

Pri samom kraju edukacije pomoćnih kuhara organizirano je bilo predstavljanje naučenih znanja i vještina kuhara u hostelu "Fužinarska kuća" u Fužinama. Fužine su malo mjesto u Primorsko-goranskoj županiji s vrlo razvijenim ljetnim i zimskih turizmom. Kandidati su se predstavili potencijalnim poslodavcima pripremom večere koja je sadržavala jela iz uglavnom međimurske gastronomije. Domaćini, gosti i članovi projektnog tima projekta Gastrostart na večeri bili su puni pohvala za pripremljena jela i izvedbu kandidata za pomoćne kuhare.

Prisutnim gostima i domaćinima u Fužinarskoj kući podijeljeni su nastavni priručnici za pomoćne kuhare s kuharicom za koji su pokazali veliko zanimanje, posebno za recepte jela koja su im poslužena tijekom večere a nalaze se u Priručniku.
Organiziran je bio i posjet Opatiji, najstarijom turističkoj destinaciji u Hrvatskoj, u kojoj su smješteni hoteli u kojima se nadamo da će se naši kandidati jednom i zaposliti kao pomoćni kuhari.

Suradnja u edukaciji i zapošljavanju ranjivih skupina

U sklopu projekta Gastrostart održan je okrugli stol na temu "Suradnja u edukaciji i zapošljavanju ranjivih skupina" 21. listopada 2014. godine u prostorima POU Čakovec.
Sudjelovali su predstavnici lokalne uprave i samouprave, socijalne zadruge Humana Nova, HZZ-a, HGK-a, POU-a, CZSS Čakovec, obrazovnih institucija i udruga civilnog društva koje okupljanju ranjive skupine društva te predstavnici romske nacionalne manjine.
Sudionici su svojim izlaganjima jedni drugima približili tematiku obrazovanja i zapošljavanja ranjivih skupina i načine kojima doprinose rješavanju problema. Predstavljeni su i budući planovi i prijedlozi za partnerstva kako bi se obrazovanje i zapošljavanje ranjivih skupina učinkovitije rješavalo.

Sudjelovanje na Danima zahvalnosti u Nedelišću

Posljednje predstavljanje projekta Gastrostart na sajmovima bilo je održano na Danima zahvalnosti u Nedelišću, 11. listopada, gdje su kandidati za pomoćne kuhare ponovno posjetiteljima predstavili svoje vještine kuhanja i sam projekt.

Posjetitelji sajma vrlo su zainteresirano reagirali na predstavljanje i ohrabrivali kandidate da završe svoje obrazovanje.

2. radio emisija o projektu Gastrostart

Slušajte nas u radio emisiji koja će se održati u petak, 19.9.2014. na Radiju 1 na frekvenciji FM105,6.

Gosti emisije će biti Antonija Canjuga, ravnateljica CZSS, Margareta Mihalic, voditeljica projekta, Barbara Martinez, profesorica kuharstva u edukaciji za pomoćne kuhare i Krunoslav Vuk kao predstavnik polaznika edukacije.
Bit će riječi o odrađenim aktivnostima, rezultatima, izazovima i provedbi edukacije za pomoćne kuhare.

Gastrostart sudjelovao na sajmu u Donjem Kraljevcu

Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu održan je 29. i 30. kolovoza 2014. po 9. puta, a okupio je proizvođače voća, stručne predavače, proizvođače logistike za voćarstvo, trgovce i sve zainteresirane.
Sajam obuhvaća nekoliko segmenata, a to su: izložbeno prodajni prostor, edukativni dio, te turističko-gastronomski. U Gastronomskom dijelu predstavljen je i projekt Gastrostart. Kandidati za pomoćne kuhare svoje vještine su predstavili kroz pripremljene kolače i tradicionalnu međimursku zlevanku.
Veliki interes kod sudionika pobudio je i Nastavni priručnik za pomoćne kuhare s kuharicom pogotovo u dijelu u kojem su recepti međimurske tradicionalne kuhinje.

Vježbe u kuhinji

Kandidati za pomoćne kuhare prošli su teorijski dio nastave i položili ispite, čime su postali spremni za početak vježbi u kuhinji.
Najveći dio njihove edukacije odnosit će se na samo kuhanje kroz vježbe i praktičnu nastavu. Kandidati kuhaju prema receptima iz Nastavnog priručnika za pomoćne kuhare autorice Barbare Martinez i bit će obučeni za spremanje jela iz tradicionalne međimurske gastronomije.

Predstavljanje na Porcijunkulovom

Polaznici edukacije za pomoćne kuhare u sklopu projekta Gastrostart predstavili su svoje vještine sudionicima i prolaznicima Porcijunkulova.
podijeljeno je oko 270 kolača i klipića, a najveće zanimanje je pobudio Nastavni priručnik za pomoćne kuhare s kuharicom koji sadrži recepte iz međimurske tradicionalne gastronomije.

Javno predstavljen „Nastavni priručnik za pomoćne kuhare s kuharicom“

Promocija Nastavnog priručnika autorice Barbare Martinez održana je u četvrtak, 10.7. pred korisnicima projekta Gastrostart za koje je i pisan, medijima, članovima projektnog tima i partnera te ostalim gostima.

Značaj priručnika, osim što je prilagođen potrebama edukacije u ciljne skupine je i u tome što sadrži recepte iz međimurske tradicionalne kuhinje te je zbog toga jedinstven na tržištu.

Igraonice "Gastrostart"

Igraonice za djecu čiji roditelji pohađaju edukaciju provode se paralelno s nastavom za pomoćnog kuhara. Dok njihovi roditelji uče, djeca se zabavljaju, igraju, crtaju… Ovo je samo mali dio njihove kreativnosti.

Započela edukacija za pomoćne kuhare u sklopu projekta Gastrostart

Edukacija za pomoćne kuhare započela je 16. lipnja i trajat će 4,5 mjeseci. Kandidati će prvih mjesec i pol slušati i polagati teoriju, nakon čega se sele iz školskih klupa u kuhinju i do kraja obrazovnog programa kuhaju. Svim polaznicima podijeljeni su nastavni priručnici i bilježnice kako bi im se olakšalo i uljepšalo učenje.

Polaznicima želimo pun sreće na edukaciji te mnogo zanimljivih i uspješno pripremljenih jela.

Odobrena donacija tvrtke Estra d.o.o.

Za potrebe izvođenja nastave za pomoćnog kuhara i kuharskih vjebi u sklopu projekta Gastrostart opremali smo kuhinju. Nekoliko stvari koje su nedostajale da bi kuhinja bila funkcionalna i da bi se nastava kvalitetnije izvodila, donirala je tvrtka Estra d.o.o. iz Novog Sela Rok kojoj se od srca zahvaljujemo. Donaciju možete vidjeti na slici niže, a detaljnije o poslovanju Estre na internetskoj stranici http://estra.hr/ .

 

Izdani nastavni materijali za pomoćne kuhare autrice Barbare Martinez

"Gastrostart-nastavni priručnik za pomoćne kuhare s kuharicom" bit će korišteni za obrazovanje pomoćnih kuhara u projektu "Gastrostart". Tehničke informacije navedene u nastavnim materijalima prate teorijsko znanje koje mora usvojiti svaki pomoćni kuhar, ali koje, također, mogu biti od koristi svakoj domaćici ili domaćinu. Osim toga, sadrže i veliki broj recepata koji bi mogli biti zanimljivi profesionalnim ugostiteljima, kuharima, naučnicima ili jednostavno onima koji moraju ili vole kuhati. Kroz recepte je predstavljen dio bogate tradicionalne međimurske kuhinje i jela prisutna u klasičnom ugostiteljstvu.

Motivacijske radionice za članove obitelji polaznika edukacije za pomoćnog kuhara

Krajem svibnja smo u sklopu projekta Gastrostart održali motivacijske radionice za članove obitelji polaznika edukacije za pomoćnog kuhara.
Kako je obitelj iznimno važan faktor motiviranju korisnika i na uključivanje u program i njegov završetak, predstavili smo i članovima obitelji zašto je dobro ulagati u svoje obrazovanje i postati pomoćni kuhar, koje su prednosti stalnog zaposlenja i koja će njihova uloga biti tijekom ove edukacije.
Radionicu je održala psihologinja Ana Žele.

Poziv na simpozij "Obrazovanje ranjivih skupina"

U sklopu projekta Gastrostart, CZSS s partnerima organizaira simpozij na temu "Obrazovanje ranjihiv skupina" 22. svibnja 2014. s početkom u 10 sati u dvorani zgrade Scheier, Matice Hrvatske 1, Čakovec.

Govornici na simpoziju i teme koje će oni predstavljati su slijedeće:1. Goran Lapat, Učiteljski fakultet: Funkcionalna pismenost Roma2. Dragica Benčić i Dinka Žulić, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec: Stjecanje životnih vještina djece i mladih s većim teškoćama u razvoju3. Gina Kosanović: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta: Odgoj i obrazovanje pripadnika romske nacionalne manjine4. Mario Zamuda, Pučko otvoreno učilište Čakovec: Obrazovanje odraslih: romski pomagači

Ulaz je za sve zainteresirane slobodan. 

Provedene motivacijske radionice za buduće polaznike edukacije 

Odabrani kandidati za obrazovanje za pomoćnog kuhara sudjelovali su na motivacijskoj radionici koju je 5. svibnja održala psihologinja Ana Žele.
Kandidati su se na radionici imali priliku međusobno bolje upoznati, diskutirali o tome zašto je dobro biti kuhar i koje su prednosti obrazovanja i stalnog zaposlenja te bili motivirani za redovito pohađanje nastave.
Kroz vježbe u malim grupama kandidati su razgovarali o važnost prehrane za kvalitetan život,  pripremali recepte za određena djela i prezentirali ih te razgovarali o tradicionalnoj romskoj kuhinji.

Tiskan promotivni letak

Promotivni letak sadrži informacije o projektu,obrazovnom programu i kompetencijama koje će pomoćni kuhari steći tijekom svog obrazovanja.

Održana 4 seminara za jačanje kapaciteta profesora, nastavnika i onih koji se bave neformalnom edukacijom

Kroz mjesec travanja organizirali smo i održali 4 seminara za jačanje kapaciteta profesora, nastavnika i onih koji se bave neformalnom edukacijom. Teme koje su bile obuhvaćene su: Komunikacija između učitelja i polaznika edukacije, Prezentacijske vještine, Individualizacija nastave prema potrebama odraslih, Motiviranje odraslih za cjeloživotno učenje.
Kroz teorijski dio, vježbe i primjere iz prakse sudionici su imali prilike povećati svoje znanje o svakoj od navedenih tema koje će im uvelike pomoći u bilo kojoj vrsti prijenosa znanja.

Seminare je održao Goran Lapat s Katedre za pedagogiju i didaktiku na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Čakovcu i stručnjak za obrazovanje odraslih.
Prisustvovali su zaposlenici i vanjski stručnjaci Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, predstavnici REDEA-e, HZZ-a Područne službe Čakovec, romskih udruga i romski pomagači, nositelji projekta i predstavnici partnerskih institucija i ostali zainteresirani koji se bave formalnom ili neformalnom edukacijom. 
 

POZIV NA INFORMIRANJE POTENCIJALNIH KORISNIKA I UKLJUČIVANJE U PROJEKT GASTROSTART

Pozivamo sve zainteresirane osobe romske nacionalne manjine, koji imaju završenu osnovnu školu, primaju stalni oblik socijalne pomoći i nezaposleni su najmanje godinu dana da dođu na informiranje o projektu Gastrostart, edukaciji za pomoćnog kuhara i mogućnostima uključivanja na predstavljanje koje će se održati u:

Orehovici, 10.4. u 10 sati u sportskoj dvorani stare Osnovne škole Orehovica
Kuršancu, 10.4. u 13 sati u Romskom obiteljskom centru
Čakovcu,  11.4.u 12 sati u dvorani za sastanke u Centru za socijalnu skrb

 

Studijski posjet Makedoniji

 Za studijski posjet odabrana je Makedonija zbog predsjedavanja Dekadom Roma u razdoblju od 2011. do 2012. godine tijekom kojeg je napravljen značajan pomak u rješavanju romskog pitanja.

 Za studijsko putovanje s ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi odabrani su gradovi Skopje i Gosivar te su organizirani sastanci s UNDP Makedonija, Ministarstvom rada Republike Makedonije, uredom Nedžeta Mustafe, ministra bez portfolija, Obrazovnim centrom za odrasle, Udrugom Mesečina, Zavodom za zapošljavanje u Gositvaru, Centrom za romske potencijale te su posjećena mikro poduzeća u Općini Šuto Orizari.

 Kako je Makedonija u velikoj mjeri napredovala u obrazovanju osoba romske nacionalne manjine te se mogu pohvaliti s 450 visokoobrazovanih Roma te još 600 romskih studenata, a ulažu se i veliku napori u zapošljavanje i samozapošljavanje Roma, prenesena iskustva bit će od velike koristi prilikom provođenja projekta Gastrostart.

Studijski posjet romskom naselju Kamenci

Drugo studijsko putovanje u sklopu projekta organizirano je u romskom naselju Kamenci koje se nalazi nedaleko Murske Sobote u susjednoj Sloveniji. Kamenci su najveće i najrazvijenije romsko naselje u regiji.

Svrha studijsko putovanja bila je razmjena dobrih praksi, a Kamenci se zaista imaju čime pohvaliti.

Kroz 10 godina proveden je cijeli niz projekata uglavnom financiranih iz EU fondova:
- osposobljavanje za tradicionalna romska zanimanja
- prijenos znanja i očuvanje tradicionalne romske medicine koja se temelji na uzgoju ljekovitog bilja za koje su osposobljene mlađe Romkinje kojima je znanje preneseno od starijih generacija
- zasađeni su i ograđeni „otoci“ ljekovitog bilja
- očišćen je okoliš naselja koji je kompletno bez smeća (prije toga oko naselja je bila divlja deponija koju su uglavnom napravili ne-romi iz okolnih naselja)
- napravljene su umjetničke kiparske skulpture od starog željeza
- kreirani su suveniri koji stanovnici Kamenaca sami proizvode (npr. zdjelice su ručno oslikane od strane žena koje su u svojim pedesetima tada prvi puta u ruci držale kist)
- osmišljena je kompletna turistička ponuda
- otvoren je konjički klub koji zapošljava Rome iz naselja Kamenci
- osmišljavanje tradicionalne odjevne kolekcije koja će u bliskoj budućnosti biti predstavljena na modnom događanju u Ljubljani
- u naselju se organiziraju književne večeri te su snimljene scene za film i glazbeni spot
 

Sudjelovanje u radio emisiji Radija 1

Projekt Gastrostart bit će predstavljen u emisiji Radija 1 u petak, 14. veljače s početkom u 12:15 sati. Projekt će predstaviti Margareta Mihalic, viditeljica projekta; Antonija Canjuga, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec te Dragan Ignac, predsjednik Udruge za obrazovanje roma UZOR.

Bit će riječi i aktivnostima i ciljevima projekta, važnosti projekta za Romsku nacionalnu manjinu i njihovo osnaživanje na tržištu rada.

Slušajte nas 14. veljače od 12:15 na frekvenciji FM105,6.

 

Studijsko putovanje u Novo Mesto

Studijsko putovanje u Novo mesto s ciljem razmjene iskustava i upoznavanjem situacije u Sloveniji kao i predstavljanje projekta Gastrostart, organizirano je 10.2.2014. godine.
Domaćini u Novom mestu i organizatori sastanka i predstavljanja dobrih praksi bili su Mesna občina Novo mesto i Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, a uz predstavnike projekta Gastrostart na sastanku razmjene iskustva i dobrih praksi sudjelovali su i Centra za socijalno delo, Razvojno izobraževalnoga centra NM, Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje te romska savjetnica po pitanjima Roma regije Dolenjsko.

Nakon početnog podstavljanja projekta i aktivnosti te situacije u Hrvatskoj, domaćini su predstavili demografske i geografske karakteristike općine Novo mesto kao i trenutnu situaciju po pitanju obrazovanja, zapošljavanja i poboljšanja života Roma.
Također, predstavljeni su i projekti koje provode različite institucije prisutne na sastanku, njihovi rezultati, izazovi, naučene lekcije i planovi za buduće projekte. 

Kao jedan od značajnijih projekta koji obuhvaća i obrazovanje i zapošljavanja osoba romske nacionalne manjine u Sloveniji izdvojeno je djelovanje Dnevnih centara Brezje i Šmihel. Svaki radni dan u dnevnim centrima prije podne imaju organiziran dječju vrtić za male Rome, a u popodnevnim satima produženi boravak za učenike osnovnih škola. Program za osnovnoškolce se radi u suradnji s osnovnim školama i policijom a uključuju i volontere kako bi osigurali višu kvalitetu programa. Pola popodnevnog termina organiziraju pomoć u učenju i izradu zadaća, a drugu polovicu provode različite radionice i grupne aktivnosti (sportske, umjetničke, glazbene, logorovanje i slično).

Zajedno, dnevni centru u svoje programe uključuju ukupno 97 djece, s tim da je interes za uključivanje i veći. Oba dnevna centra u svojim programima zapošljavaju i osobe romske nacionalne manjine.Tijekom studijskog posjeta Novom mestu, posjećen je u Dnevni centar Brezje. 
 

Održano početno predstavljanje projekta

Dana 14. siječnja 2014. u Dvorani Scheier u Čakovcu održano je početno predstavljanje projekta „Gastrostart“.
Projekt su predstavili: Margareta Mihalic iz Centra za socijalnu skrb Čakovec, voditeljica projekta; Antonija Canjuga, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec i Dragan Ignac, predsjednik Udruge UZOR. Prisutnima su predstavljeni ciljevi projekta, aktivnosti i ciljna skupina.

Program pomoćnog kuhara odabran je iz razloga što kuhari pripadaju u top 7 najtraženijih zanimanja na tržištu rada te je zapošljavanje omogućeno i manje iskusnima, odnosno obrazovanima, što i čini pomoćne kuhare traženima na tržištu rada. Veliki udio osoba obrazovanih za pomoćnog kuhara može naći prvo zaposlenje i s nižim kvalifikacijama i kasnije napredovati kroz stjecanje radnog iskustva i dodatno obrazovanje.

Korisnici projekta bit će obrazovani u programu koji će biti dizajniran da odgovara njihovim potrebama i specifičnoj situaciji te će biti prilagoĎen lokalnoj gastronomiji, odnosno međimurskoj tradicionalnoj kuhinji.

Značaj ovog projekta je u koristi za korisnike projekta, odnosno pripadnike romske nacionalne manjine kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima gdje će moći steći dodatna znanja i vještine, proći program psihološkog osnaživanja, prekvalifikacije ili dokvalifikacije, ojačati motivaciju za sudjelovanje u aktivnostima zajednice, poboljšati položaj u pristupu tržištu rada i zapošljavanju, poboljšati položaj u društvu i izaći iz sustava socijalne skrbi.


Projekt „Gastrostart“

Nositelj projekta „Gastrostart“ je Centar za socijalnu skrb Čakovec i provodi ga u partnerstvu s Osnovnom školom Orehovica i Udrugom za obrazovanje Roma UZOR. Projekt se provodi uz financijsku potporu Europske unije kroz program IPA, IV. komponentu- Razvoj ljudskih potencijala.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 148.184,57 eura, od čega je 77% sufinanciranje Europske unije.

Trajanje projekta je godinu dana i provodit će se do kraja studenog 2014. Mjesto provedbe je Međimurska županija.

Ciljevi projekta su promocija socijalnog uključivanja dugotrajno nezaposlenih korisnika socijalne pomoći kroz potporu njihovom ulasku na tržište rada te povećanje konkurentnosti korisnika i njihova pripremiti za ulazak na tržište rada kroz obrazovanje i stjecanje novih znanja i vještina za poslove pomoćnog kuhara.

 Aktivnosti projekta predviđaju kreiranje kurikuluma za obrazovanje za pomoćnog kuhara koji će biti prilagođen specifičnim potrebama osobama romske nacionalne manjine u Međimurju, uključivanje korisnika i provođenje edukacije za pomoćnog kuhara kao i stručna podrška i motiviranje korisnika tijekom trajanja projekta. Uz to, predviđene su i aktivnosti motiviranja poslodavaca i javnog predstavljanja stečenih znanja i vještina. 

Podijeli ovu stranicu

Odaberite platformu za dijeljenje ove stranice: