Free cookie consent management tool by TermsFeed

Društveno uključivanje i zapošljavanje Roma kroz biodinamičku poljoprivredu

Autonomni centar – ACT je nositelj projekta.

Web stranica projekta link 

Partneri:
Udruga Duga plus, Čakovec
Centar za socijalnu skrb Čakovec
Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Čakovec

Ciljevi projekta:
Povećati zapošljivost pripadnika/ca romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji kao jedne od najranjivijih marginaliziranih skupina u ovoj regiji, te pridonijeti njihovoj društvenoj uključenosti kroz stvaranje poticajnog okruženja za socijalno zapošljavanje. Izgraditi kapacitete nezaposlenih Roma/Romkinja iz Međimurske županije za (samo)zapošljavanje i izgraditi održivi model za njihovo zapošljavanje kroz osnivanje socijalne zadruge za biodinamičku/organsku poljoprivredu.

Specifični ciljevi projekta:
1. Provesti edukaciju za osposobljavanje biodinamičkog povrtlara (10 osoba), biodinamičkog voćara (6 osoba) i sakupljača ljekovitog bilja (8 osoba) među pripadnicima romske nacionalne manjine.
2. Provesti edukacijski program povećanja razine sposobnosti i vještina za (samo)zapošljavanje i razvoj poduzetničkih aktivnosti kroz radionice individualnog razvoja.
3. Provesti edukaciju i osposobljavanje za osnivanje i vođenje poljoprivrednih gospodarstva i zadruga.
4. Omogućiti stjecanje radnog iskustva u biodinamičkoj poljoprivredi na lokalnim biodinamičkim gospodarstvima ili na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu zadruge u trajanju od 3 mjeseca.
5. Nakon procesa strateškog i poslovnog planiranja, pripadnici/ce ciljane skupine i dvije partnerske udruge osnovat će socijalnu poljoprivrednu zadrugu i 3 obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Navedene organizacije opremit će se svim potrebnim materijalom i alatom za uspješan početak proizvodnje poljoprivrednih proizvoda te će u start-up fazi zaposliti motivirane korisnike/ce projekta.

Ciljana skupina:
Pripadnici/e romske nacionalne u Međimurju- dugotrajno nezaposleni/e i korisnici/e socijalne pomoći.

Mjesto provedbe:
Međimurska županija

Voditelj projekta:
Teodor Petrčević

Projektna asistentica:
Rusalka Majer

Proračun projekta:
132.818,57 EUR

Podijeli ovu stranicu

Odaberite platformu za dijeljenje ove stranice: